Search

Hoe houd je het beste verbinding in communicatie als je werkt op afstand?

Nu thuiswerken (bijna) de norm is, merken we dat we de informele praatjes bij de koffiemachine of in de pauze wel missen. Een bedrijf bestaat uit mensen die samen iets willen bereiken of de klus willen klaren en soms is het belangrijk om even over iets anders dan werk te praten.


Verreweg de grootste uitdaging waarvoor organisaties staan nu er meer dan ooit op afstand wordt gewerkt, is het creëren van verbinding. Remote werken betekent minder sociale interactie. Medewerkers voelen zich geïsoleerd, missen collegialiteit en eenzaamheid ligt op de loer. Verwonderlijk is het niet dat bij werken op afstand verreweg het grootste gemis de sociale interacties zijn.


Next communicatie geeft wat tips hoe je het beste verbinding houdt op afstand"  1. Geef aandacht en maak goede afspraken. Wie werkt welke dag thuis, wie is vast op kantoor, wanneer bel je even en hoe kun je het beste bepaalde dingen doorspreken? Meestal zijn de taken goed te verdelen, zijn de opdrachten duidelijk maar vergeet ook de mens niet. Hoe was je weekend, waar loop je tegen aan, waar kan ik je bij ondersteunen en wat zou je nog prettig vinden? Niemand is altijd maar 100% werknemer en om een goede, gezonde organisatie te waarborgen is het belangrijk om het sociale, informele contact in stand te houden. En dat kan heel simpel zijn: organiseer in de pauze een wandeling buiten en vraag of er medewerkers zijn die daar bij willen zijn, organiseer om 10.15 een Zoom meeting met je naaste collega's om koffie te drinken en vier verjaardagen, jubilea en andere feestelijkheden met een leuk presentje (kan al een Tony Chocolony proeverijtje zijn met een leuke kaart). Aandacht en waardering, daar gaat het om.

  2. Creëer dat moment.

Wat kun je doen als een moment niet vanzelf ontstaat? Dan moet je het creëren. Iedereen is druk, druk, druk en moet z'n deadline halen. Hoe leuk is het dan als de leidinggevende zegt dat je bijvoorbeeld een half uur (vul zelf maar in) elkaar moet ontmoeten, online of offline. Dat het geen nice-to-have is maar een must-have. Om even te vertellen wat je bezig houdt, je gedachten te ventileren of zelfs de ruimte geeft om je zorgen te spuien. Maar ook tijd voor een dolletje en een lolletje, dat maakt het werk leuk niet waar?


3. Klant bezoeken.

Veel vertegenwoordigers lukt het nu niet om een project of klant te bezoeken (of het mag eenvoudig niet). Hoe leuk zou het dan zijn om op een andere manier de verbinding te zoeken? Door een videao boodschap, een mooie bos bloemen, of voor mij part ga je in je auto voor de deur staan om elkaar toch even te "zien". En dan geef je gelijk een leuke gift box met de leukste nieuwe items of je overhandigt een nieuwe brochure met de toekomstige producten of plannen. Natuurlijk, je kunt het ook per email sturen, maar persoonlijk contact blijft toch echt het leukst.


4. Kun je geen event plannen?


Ga dan naar de klant toe of organiseer een tijdsslot bij jou op een bijzondere lokatie. Een geweldige auteur die we zeer bewonderen had in een mooi hotel haar boekpresentatie gehouden - ieder uur ontving ze een andere prominent, een redactielid of cameraploeg. En twee zusjes die een nieuwe cadeaubox uitgeven, gingen naar hun klant toe met een cameraploeg en gaf een ieder persoonlijk hun mooie cadeaubox. Persoonlijk en mooi, het wordt gewaardeerd.


5. Creëer nieuwe rituelen of tradities.

Nee, het is nu niet ideaal in Corona tijd (en ook nog eens met de winter voor de boeg) dat iedereen thuis werkt, er geen leuke events zijn, fashionshows, borrels of andere meetings. Maar wat kunnen we wel verzinnen? Voor zowel de medewerkers als stakeholders, klanten en leveranciers? We kunnen een Japanse thee ceremonie ontwikkelen en vertellen over onze favoriete thee, je kunt als een volleerde barristo op Youtube leren hoe je de perfecte cappucino maakt met een hartje of blaadje, samen wat yoga oefeningen doen en delen of je kunt een vrijmibo houden met een bier,- of wijnproevertijtje. Ok, we geven toe, het is zeker niet the real deal, maar hopelijk als alles over is, zullen we er nog eens om lachen en traditioneel ons corona ritueel inplannen. Nu is het roeien met de riemen die we hebben en dat is niet makkelijk. Vergeet niet dat om succesvol verbinding te realiseren in werken op afstand, je je collega's of medewerkers moet aanspreken op hun persoonlijke rol, waarde voor het bedrijf en niet zo zeer de werk- inhoudelijke rol. Een hechte cultuur is het doel en dat kan alleen als er tijd, inspanning en zelfs een beetje liefde voor elkaar is.Zou je met mij wel eens willen sparren over de interne communicatie in deze vreemde tijden? Of juist hoe je je klanten kunt benaderen of een leuk succesvol event maar dan anders, kunt organiseren? Dan kom ik graag langs en houd ik mijn gepaste afstand om toch tot verbinding te komen.


We hebben ook voorbeelden van wat je kunt verwachten qua prijs en tarieven - een intake gesprek kost natuurlijk niets.


Hartelijke groet,

Esther Kreukniet


Next Communicatie

Neem contact op!

Honingerdijk 41, 3063 BZ Rotterdam, Netherlands

service@nextcommunicatie.com

0611923337


24 views0 comments

0611923337

©2020 by Next Communicatie. Proudly created with Wix.com