Search

Impact van corona op je marketingstrategie

Dat het coronavirus een enorme impact op de samenleving heeft is duidelijk. En onze gezondheid heeft de hoogste prioriteit. Premier Mark Rutte heeft de maatregelen verlengd wat gigantische consequenties voor veel ondernemers heeft. Wat is de impact en hoe kunnen we hierop anticiperen als ondernemers? De moed zakt behoorlijk in de schoenen en vele bedrijven worstelen ongelooflijk om het hoofd boven water te houden. In onze dagelijkse praktijk proberen we ondernemers op strategisch gebied ideeën te geven en de marketing aan te passen. Ik zet een aantal zaken voor je op een rijtje, zonder de illusie te hebben om compleet te zijn maar misschien kun je er wat mee.

Impact van corona op je marketingstrategie

Een marketingstrategie ligt er voor een langere periode. Hoewel dit een crisis is met een enorme impact, zou je strategie hier niet direct onder hoeven te lijden. Wel is het zaak om waar nodig accenten te verleggen en zaken anders te plannen. Vooruitkijken is het devies, want geen enkele crisis duurt eeuwig. Wat ga je doen als deze crisis ten einde loopt? Daar kun je (moet je!) je nú mee bezig houden. Heb je al even niet omgekeken naar je marketingstrategie? Nu is het moment om deze tegen het licht te houden. De kans is groot dat geplande campagnes zijn uitgesteld, dus nu heb je er tijd voor.

Als je strategie wel goed stond, dan heb je een goede basis om op door te bouwen. Een strategie is voor de lange termijn, dus een 'tijdelijke hobbel' zou hier niet al te veel invloed op mogen hebben. Bij een stevige strategie hoort naar alle waarschijnlijkheid ook een stuk storytelling. Je verhaal kun je blijven vertellen, ook tijdens een crisis. Dit biedt zelfs kansen om je verhaal relevant te maken voor de huidige situatie, waardoor het verder aan kracht wint.

Op kortere termijn is de impact van corona natuurlijk een stuk groter. Adverteerders stellen campagnes uit of annuleren ze. Voorbeelden zijn campagnes rondom uitgestelde winkelopeningen, maar denk ook aan activatiecampagnes rondom afgelaste of wellicht nog af te gelasten evenementen. Het EK voetbal, het songfestival en de Formule 1 op Zandvoort zijn inmiddels uitgesteld. Er zijn bedrijven die al volop hadden ingezet op deze evenementen. Creativiteit is ontzettend belangrijk om deze enorme tegenvallers om te zetten in kansen. Gaat e-sports een vlucht nemen nu er amper live gesport wordt? Wie neemt hierbij het voortouw?

De branchevereniging voor marketeers, NIMA, deed een onderzoek waaruit de eerste resultaten bleken. De gevolgen:

  • Product: nog relatief weinig effect. Wel regelmatig aanpassingen of leveringsproblemen.

  • Plaats: distributie wordt vaker een probleem en bij het verminderd bereikbaar zijn via het offline kanaal (winkels) wordt vaker het online kanaal gebruikt.

  • Prijs: in 85 procent van de gevallen is hier nog niets aan veranderd. Veel marketeers verwachten pas tegen het eind van het jaar hier echt iets over te kunnen zeggen.

  • Promotie: in een kwart van de gevallen worden campagnes uitgesteld of geannuleerd. "Omdat dat op korte termijn besparing oplevert van pas op langere termijn resultaat zou opleveren."

NIMA haalt met de enquête naar boven dat ook veel bureaus en zzp’ers onder de professionals in marketing, communicatie en sales van de ene op de andere dag zonder werk zitten.

Klantcontact

Met betrekking tot het contact met je klanten: terwijl de consumentenbestedingen nu dalen, stijgt het aantal 'touchpoints' met consumenten en dus het aantal mogelijkheden hun interesse te wekken. Je kunt hierop inspelen met FAQ's (frequently asked questions) of contactmogelijkheden via Facebook Messenger om in hun behoefte aan informatie te voorzien.

Impact van corona op YouTube en andere socials

Doordat veel mensen thuiswerken of, wereldwijd, zelfs in quarantaine zitten en hun huis niet uit mogen, stijgt het gebruik van platformen als YouTube, Facebook en Instagram enorm. Dat betekent een (nog) groter bereik voor deze platformen. Ook hier kan dit tot prijsdalingen voor adverteerders leiden, omdat het aanbod aan advertenties minder hard stijgt dan de vraag.

Wat kun je NU doen als marketeer om de negatieve gevolgen van de coronacrisis voor jouw bedrijf of organisatie te minimaliseren? Enkele opties, waarbij ik aanvullingen en ideeën van lezers in de comments regelmatig zal toevoegen om zodoende meer ideeën en inspiratie te delen:

  • Denk vooruit: de crisis komt een keer ten einde. Hoe ga jij dan creatief om met budgetten, hoe ga je zorgen voor leads of sales en hoe ga je je doelstellingen alsnog verwezenlijken? Durf hierbij buiten de gebaande paden te denken, na een crisis is de situatie nooit meer hetzelfde als daarvoor! Wat wordt de rol van e-commerce of online? Hoe kun je risico's nog beter spreiden? Welke kanalen kan ik (nog meer) inzetten in de toekomst?

  • Werk vooruit: als campagnes worden uitgesteld of geannuleerd, betekent dat dat je NU tijd en resources over hebt. Investeer deze slim. Overleg met je bureau(s) over zaken die je juist nu op kunt pakken die anders altijd bleven liggen door de drukte. Denk aan een goede content- en creatiestrategie, SEO en conversieoptimalisatie. Herschrijf je website, investeer in marketing automation en/of start met storytelling.

  • Stel budgetten veilig: jij wordt straks afgerekend op de resultaten van de organisatie. Hoewel snijden in marketingbudgetten nu een goed plan kan lijken, betaal je er later dit jaar de prijs voor. Vecht dus voor je budgetten en laat zien hoe je deze straks effectief gaat inzetten.

  • Werk samen: als er geen voorraad is, heeft marketing weinig zin. Overleg nauw met inkoop, maar ook met afdelingen als finance en sales om te komen tot onderbouwde strategieën en tactieken die de doelstellingen van de organisatie gaan behalen. Dat geldt natuurlijk ook voor de samenwerking met je bureau(s), betrek hen hierbij, zij hebben veel ervaring met bijvoorbeeld andere branches waar jij gebruik van kunt maken.

Ik geef je een paar 'recepten uit eigen keuken' die je op korte termijn kunnen helpen:

  • Te weinig mensen in je winkels? Zolang je winkels open zijn, wil je zoveel mogelijk mensen naar binnen trekken. Door aantrekkelijke social media rondom je outlets of winkels van partners (retailers), zorg je voor extra aandacht!

  • Focus op e-commerce? Met mensen gebonden aan huis lijkt e-commerce een impuls te krijgen. Hoe kun je je focus op e-commerce verstevigen? Ben je al aanwezig op marktplaatsen als Bol.com en Amazon?

Ondernemen als vanouds. Nu meer dan ooit!

Alles bij elkaar hebben we te maken met een hoop onzekerheid. Niemand weet hoe de marketing er over een jaar uitziet. Wel kun je nu al een voorsprong opbouwen. Niet door afwachtend in een hoek te gaan zitten, maar juist door te investeren in activiteiten waar je later de vruchten van plukt. Wat dat betreft eigenlijk gewoon zoals ondernemen altijd is geweest. Proberen, vallen, opstaan. Dus niet stil blijven zitten, maar vooruitkijken. Nu misschien nog wel meer dan ooit!

Vragen, opmerkingen, ideeën of aanvullingen? Plaats ze in de comments. Waar nodig en mogelijk zal ik deze aanvullen in het artikel. Veel succes!

Impact van corona op je searchmarketing

Was je bezig met het uitvoeren van een gedegen SEO-strategie? Die gaat per definitie over 'organisch' verkeer en groeit dan ook 'organisch'. Een traject van maanden of zelfs jaren. Geen reden om van dit plan af te wijken tijdens een crisis. Idem voor het bouwen van een nieuwe website of ontwerpen van nieuwe huisstijl. Als je dat nu onderbreekt, duurt het straks des te langer voordat je strategie inkomsten gaat genereren.

Tijd en capaciteit over? Gebruik deze dan nu om in te zetten op lange termijn opbrengsten. Werk aan de snelheid, vindbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van je website en pak de zaken op die eigenlijk al veel te lang zijn blijven liggen, omdat je er nooit tijd voor had.

Na corona: strategie voor opbouwen doelgroepen

De reis- en hotelbranche kregen als eerste en ook de hardste klappen. Maar er wordt nog steeds gezocht op vakantie-gerelateerde zoekwoorden. Hoewel de conversie nu nog uit zal blijven, is dit een uitgelezen kans om relatief goedkoop doelgroepen op te bouwen. Haal mensen binnen met goede content en verleid ze op een later moment tot het maken van een boeking. Of laat ze nu al een (kosteloos annuleerbare of aanpasbare) boeking maken.

Slimmeriken kijken vooruit en gaan juist nu aan de slag met merkcommunicatie

Dat geldt natuurlijk ook voor andere branches. Slimme marketeers kijken vooruit en gaan juist nu aan de slag met hun merkcommunicatie. Of, vanuit het door Google ontwikkelde See-Think-Do model: de See- en Think-fase.

Na corona: planning

Facebook heeft met haar premium partners, zoals PauwR, interessante inzichten gedeeld met betrekking tot het omgaan met de Corona crisis. Vooral de periode na de crisis heeft daarbij de aandacht. Ook zij geven het advies om nu aan de slag te gaan met de 'bounce-back consumptie'. Daarnaast is het belangrijk te werken aan je merk, nu meer dan ooit. En kijk uiteraard ook vooruit naar de supply chain, zodat je straks niet beperkt wordt door leveringsproblemen.

Na corona: Wat kunnen we leren van China?

Marketeers in China liggen qua verloop van de crisis enkele weken voor op ons. Dentsu Aegis heeft onderzoek gedaan onder Chinese marketeers en daaruit blijkt dat de impact van Corona op hun organisaties enorm is:


Maar uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat zij alweer volop bezig zijn met vooruit kijken. 77 procent van de respondenten is al begonnen met het maken van proactieve herstelplannen. Daarbij gaat een groot deel meer investeren in e-commerce en social commerce en ook social platformen, influencers en livestreaming om in contact te komen / te blijven met de doelgroep willen zij meer gaan inzetten.


Nog een tip uit het rapport: "Wees voorbereid op een heropleving van de vraag zodra de crisis is afgenomen. Herken loyale klanten en bedank en beloon hen daarvoor."

Na corona: marketingbudgetten en -doelen 2020

Normaal maak je een jaarplanning en houd je daarbij rekening met onverwachte omstandigheden. Maar eerlijk is eerlijk, niemand houdt rekening met een crisis als deze. Toch, als je als marketeer én organisatie 'agile' werkt, dan kun je ook met deze situatie omgaan. Wees flexibel, wendbaar en creatief. En vraag dat ook van je bureaus en leveranciers. Dit is de tijd waarin partnerships zich echt kunnen bewijzen en uitmonden in iets moois.

Marketeers zullen na de coronacrisis aan de bak moeten

Marketeers zullen na de coronacrisis aan de bak moeten om de achterstand die de crisis ongetwijfeld heeft veroorzaakt, zoveel mogelijk goed te maken. De kans is aanwezig dat daarvoor ook nog eens minder budget beschikbaar is, omdat in geval van een negatieve cashflow het marketingbudget nu eenmaal een 'makkelijk slachtoffer' is. Dat betekent dus dat we als marketeers nóg creatiever moeten zijn. Een mooie gelegenheid om onszelf en onze meerwaarde te bewijzen! Een normale campagne plan je maanden of, op zijn minst, weken van tevoren. Over enkele weken leven we weer in een andere wereld. Waarom zou je daar NU niet mee bezig zijn? Plan die comeback, ga aan de slag met de post-Corona-campagne. Vandaag!

Impact corona op creatie en concept

Ga je als marketeer inspelen op corona? Over het algemeen is het een goed idee om in te spelen op de actualiteit. Maar in het geval van een wereldwijde pandemie met ernstige gezondheidsrisico's is het vooral zaak hier zeer voorzichtig mee om te gaan. Natuurlijk zijn er bedrijven en organisaties die enorm profiteren van de vloedgolf aan thuiswerkers bijvoorbeeld. De vraag naar laptops, bureaustoelen en thuisfitness apparatuur neemt een enorme vlucht, maar je zult voorzichtigheid moeten betrachten met het inspelen hierop.

Je actieplan zou op dit moment moeten bestaan uit veel communicatie met je klanten / consumenten. Op korte termijn kun je je focus verleggen naar verandermanagement, om ervoor te zorgen dat je marketing investeringen ook op termijn blijven renderen. Werk daarbij zowel aan je 'merk' als aan je 'performance' marketing. Al zou dat wat mij betreft hetzelfde moeten zijn, zoals ik betoog in een eerder blog.

1. Maak een marketing en salesplan voor ná de Corona gekte

Maak een online marketing & sales plan. Zorg ervoor dat jij klaar staat met een gedegen plan zo gauw als de markt het weer toelaat en ga er dan vol voor zodat je de schade van deze weken/maanden zo snel mogelijk kunt inhalen. Welke kanalen ga je inzetten? Blijf je dezelfde proposities voeren? Heeft Corona impact gehad op je doelgroep? Zo ja, wordt de vraag na je product/dienst na Corona groter of kleiner?

2. Bedenk dan welke acties je nu al kunt inzetten

Momenteel wordt er bijvoorbeeld al minder geadverteerd. Hierdoor zullen advertentiekosten hoogstwaarschijnlijk goedkoper worden. Misschien een goed moment om hier gebruik van te maken met advertenties die zich meer richten op de lange termijn zoals lead generation. Je kunt bijvoorbeeld een gratis weggever met tips maken die mensen ontvangen als ze hun e-maiadres achterlaten. Of nu een beknopte versie van je dienst (gratis) online aanbieden. Hoe meer leads je nu binnenhaalt, hoe sneller je straks weer kunt opschalen met verkoop.

3. Neem je sales funnel onder loep

In navolging op de eerste twee punten is het ook verstandig om naar je sales funnel te kijken. Werkt deze nog goed? Waar kan deze scherper? Zijn er stappen in de funnel die wat aandacht kunnen gebruiken? Of stappen die je altijd al wilde toevoegen maar geen tijd voor had? Nu is het moment.

4. Ben kritisch op je eigen website

Na de lancering van je website wordt er vaak vergeten om deze steeds up-to-date te houden. Wij maken ons er zelf ook schuldig aan, want klanten gaan steeds voor. Nu je misschien meer tijd hebt, maak een paar uur vrij om weer alle teksten aan te (laten) scherpen. Ook is het goed om naar de conversie van je website te kijken. Kan dit beter? Slechts een paar kleine conversieverbeteringen kunnen je straks flink extra klanten opleveren.


5. Genereer content en focus op SEO

Vaak schiet het schrijven van een blog, het posten van content op Instagram of Linkedin erbij in. Nu het misschien wat rustiger is, is het een goed moment om vooruit te gaan werken met je content. Content is namelijk een belangrijk onderdeel van je online marketing strategie. Zorg er dan ook voor dat de content aansluit bij je plan voor na deze periode en plan de content nu alvast in via desbetreffende tools zodat je er straks minder werk aan hebt maar wel de vruchten ervan kunt plukken.

Schijf (of laat schrijven) een aantal blogs voor de komende periode. Sowieso tijdloze kennisblogs doen het goed voor de vindbaarheid van je website dus je kunt al ver vooruit werken. Zorg er dus voor dat als je artikelen voor je website schrijft dat deze geoptimaliseerd zijn voor SEO. Daarnaast kun je je vindbaarheid versterken door het verzamelen of kopen van backlinks.

6. Neem je interne processen onder de loep

Welke tools worden er gebruikt, wie doet wat etc. Tijden van minder directe verkoop zijn een goed moment om stil te staan bij processen en het optimaliseren hiervan. Dit kan de efficiency van het bedrijf verhogen en ook de kosten verlagen. Zijn er misschien processen die geoptimaliseerd kunnen worden? Waar besteed je nu (teveel) tijd aan en kun je automatiseren of uitbesteden? Doet elke werknemer wel wat hij of zij moet doen en ook waar de krachten liggen?

7. En last but not least; duik je boekhouding in

Niet alleen wordt deze taak vaak vooruitgeschoven (schuldig!). Ook hier zijn misschien automatiseringslagen te maken. Bovendien is kwartaal 1 bijna ten einde. Goed voor een evaluatie. Maar nog belangrijker is om je forecast voor 2020 bij te stellen nu je de impact op organisatie langzaam begint te zien.

Nu het Corona duveltje uit zijn doosje is, ga je als ondernemer hoe dan ook de impact voelen. En voor de meeste van ons is deze impact momenteel negatief. Bovengenoemde zes aandachtspunten helpen je echter om niet bij de pakken neer te zitten maar je bedrijf voor te bereiden op de periode nadat de Corona storm is gaan liggen en ervoor te zorgen dat je dan sneller en beter je slag kunt slaan dan je concurrenten.

Ben je benieuwd hoe wij je hierbij kunnen helpen? Neem dan contact op en we plannen een vrijblijvende kennismaking in om samen te sparren over jouw online marketing en sales strategie. Natuurlijk geheel passend in deze periode via Skype.

Kennismaking inplannen

Maar marketing bestaat – in tegenstelling tot reclame – niet alleen uit executie. Je doet vaak ook aan strategie, planning, structurele verbeteringen en voorbereiding.

En daar heb je misschien nu juist wat meer tijd voor. Een basis die (straks beter) op orde is.

De gevolgen van het Corona virus verschillen vanzelfsprekend per sector en bedrijf.

Ruwweg zijn er 3 categorieën bedrijven.

· Er zijn bedrijven die nergens last van hebben of zelfs qua omzet profiteren. Denk aan sommige IT-bedrijven, accountants en uiteraard supermarkten. Zij kunnen rekenen op top-drukte. Het is ‘alle hens aan dek’ om klanten te helpen.

· Er zijn bedrijven waarvan de continuïteit op het spel staat. De bedrijfsvoering moet grondig en snel worden aangepast om te overleven. Dat geldt voor KLM, maar natuurlijk voor alles wat cultuur, sport en horeca te maken heeft. Zij zetten alle zeilen bij om de schade te beperken of überhaupt door te kunnen.

· En er is een grote middengroep. Activiteiten en investeringen worden vanzelfsprekend teruggeschroefd. Maar jullie bedrijf gaat dit overleven. Met thuiswerken zijn werkzaamheden nu anders. Maar naar verloop van tijd wordt ook dat normaal.

Met name voor deze groep zal het coronavirus strak (hopelijk) een tijdelijke hick-up blijken te zijn.

De marketing ligt misschien stil, maar de vraag is: “Wat zijn nu de prioriteiten?”

Speelt dit bij jou? Dan heb je mogelijk iets aan dit artikel.

Ik noem drie vlakken waarop je nu eenvoudig waarde creëert die zich straks direct uitbetaalt als het beter gaat.

1. Optimaliseer de (lead)conversie van je website

Ga je een beetje mee met je tijd? En zijn jullie commercieel ingesteld? Dan trekt jullie website bezoekers aan en verleidt hen om klant te worden.

Deze conversie (van bezoeker naar lead of klant) is nagenoeg overal, altijd en bij ieder bedrijf te optimaliseren. Een positief effect dat straks 24 uur per dag 365 dagen per jaar doorgaat.

Een gerichte investering zal zich dus vrijwel altijd uitbetalen. Misschien al tijdens deze crisis. En anders erna wel.

Ik geef je 4 concrete tips waarmee je doorgaans snel resultaat boekt:

1. Optimaliseer je landingspagina’s. Dit zijn dé plekken waar je bezoekers een e-mail adres achter kunnen laten of direct iets kopen. Zorg dat ze maximaal verleiden. Bijvoorbeeld met heldere Call To Actions en overtuigende reviews. Maak het niet te inhoudelijk of technisch en verwijder alles wat je klant kan afleiden.

2. Loop je top 5 pagina’s na. Een beetje online marketeer heeft de pagina’s met het meeste bezoek in het snotje. Daar zit verkoop potentieel. Hoe zit dat bij jullie? Loop de conversie-gerichtheid van deze pagina’s eens na. Worden je klanten lekker gemaakt? Weten ze wat ze hier kunnen doen? Zijn er voldoende ‘next-steps’ of soft-conversies mogelijk?

3. Werk je klantcases en testimonials bij. Beoordelingen van andere klanten op je website stimuleren jouw verkoop. Dat is bewezen. Helaas schiet dit er bij veel B2B bedrijven bij in. Werk ze nu bij. Want, hoe meer actuele testimonials en cases, hoe beter dat voor je online verkoop is.

4. SEO quick-wins. SEO is doorgaans een typisch lange termijn investering. Toch zijn er ook quick-wins. Denk bijvoorbeeld eens aan pagina’s die wél bezoek opleveren, maar nog net niet op de eerste pagina van Google staan. Door juist hier je content te actualiseren en uit te breiden, haal je vanaf volgende maand misschien wél die extra leads binnen.

Zo zie je maar. Ook in deze tijden valt er nog winst te behalen. En het mooie van sleutelen aan deze basis, is dat alles wat er je nu doet, straks rendement oplevert.

Maandenlang!

2. Onderzoek kansen in je (klant)data

Ik help veel bedrijven hun marketingproces verbeteren. En ik verbaas mij er iedere keer weer over het volgende. Het is maanden of zelfs jaren geleden dat er écht een degelijke analyse op het klantenbestand is gedaan.

Zonde! Want daar zit enorme waarde. Ligt jouw marketing door Corona noodgedwongen stil? Dan is dit wellicht hét moment om eens goed in je cijfers te duiken.

3 analyses die altijd cruciale inzichten opleveren:

1. 80/20 regel: Welke 20% van je klanten zorgt voor 80% van je omzet. En welke conclusies of marketingacties kun je daar in het vervolg aan verbinden?

2. De topklanten-analyse: Een laag dieper dan de 80/20 regel. Zoom eens in op die 20% topklanten. Wie zijn het? En waarom zijn het zulke goede klanten? Zorg dat je dat weet en je marketing erop aanpast. Je zult versteld staan van de resultaten.

3. ROI op acquisitie vs retentie: Acquisitie is voor bedrijven veel logischer dan klant-behoud, ook wel retentie genoemd. Toch zijn de acquisitie kosten vaak 4-10x hoger dan het behouden van een zelfde klant. Hoe verhoud jullie ROI (Return op Investment) van acquisitie tot zich tot die van retentie? Doe je uberhaupt retentie…….?

Kortom, cijfers liegen niet. Ze helpen je verder. Zowel nu als straks.

3. Denk na over professionaliseren van je marketing

Tot slot zou je in deze tijd stil kunnen staan bij het professionaliseren van je marketing. Maar hoe denk je na over die volgende stap?

4 domeinen waarop je kun professionaliseren

1. Van oude gewoontes (en bureaus’) naar slimme marketingtools

Het marketinglandschap verandert razendsnel. Oude gewoontes maken dat je misschien achterop bent geraakt. Op welk tijdrovende klussen en uren van bureau’s kun je simpel besparen met moderne marketingtools?

2. Van losse flodders naar ‘always-on groeimodel’

Af en toe een nieuwsbrief, een event of een campagne is niet meer van deze tijd. Het zijn losse flodders. Werk toe naar een groei-model met een marketingfunnel zodat al je marketing continu bijdraagt aan groei.

3. Van e-mail naar marketing automation

Versturen jullie nog 1 maandelijkse nieuwsbrief naar al je klanten? Dan is jouw marketing helaas vrij ouderwets (en waarschijnlijk ook nog onrendabel). Onderzoek hoe je verschillende klant-segmenten automatisch gepersonaliseerde berichten met marketing automation kunt sturen. Dat levert uiteindelijk meer rendement.

4. Van centrale aansturing naar zelfsturing

Zeker nu (het hele) marketingteam thuiswerkt, komt het erop aan. Hebben jullie een goed marketing-of teamproces. Idealiter werken jullie Agile of Scrum en is je team – inclusief externe bureau’s en specialisten - volledig zelfsturend. Nog niet? Onderzoek wat daar te winnen valt want je team wordt er veel effectiever van.

Zo zie je maar. Ook je marketing kan continu een stapje beter. En als je ieder kwartaal een paar structurele verbeterstappen zet. Hoe ziet jouw marketing er dan over een jaar uit?

Blijf bezig met de Next Step!

Voor velen van ons geldt: het zijn spannende en onzekere tijden. Geeft deze coronacrisis bij jouw op de zaak aanleiding om na te denken over je marketing? Dan hoop ik jou te hebben geïnspireerd.

Wat deze crisis ook gaat doen,

Waar kun je je als marketeer in deze periode op focussen?

Tip 1: Ga adverteren, maar dan nét even anders

Er zijn de afgelopen dagen aardig wat campagnes on hold gezet, met name door organisaties binnen branches die het hardst zijn getroffen. Dat zorgt er direct voor dat de advertentiekosten lager worden (want er wordt minder geadverteerd). Dat kan voor andere branches juist gunstig zijn: zij krijgen ineens meer podium. Met name advertenties in de Awareness fase van de funnel zijn op dit moment een stuk voordeliger. Als we de dagen voor 12 maart vergelijken met nu, dan zien we een daling van de CPM kosten van zo’n 50% (voorbeeld: voor 12 maart was de CPM prijs € 2,20, daarna daalde deze naar € 1,11).

Daarom zien wij het als een goed moment om hier gebruik van te maken met advertenties die zich meer richten op de lange termijn. Denk aan gated content campagnes om nieuwe leads te werven of aan awareness campagnes om retargeting poules op te bouwen. Hoe meer leads je nu binnenhaalt, hoe sneller je straks weer kunt opschalen.

Tip 2: Genereer nieuwe content

Voor de eerste tip heb je wel goede content nodig. Vaak schiet het schrijven van een whitepaper, een blog, het ontwikkelen van video’s en animaties of het posten van content op jouw Social Media kanalen erbij in. Nu is het een goed moment om vooruit te werken aan mooie content. Denk aan tijdloze kennisblogs die het ook goed doen voor de vindbaarheid van je website. Je kunt gewoon lekker vooruit werken!

Tip 3: Neem je activatie-funnel eens onder loep

In navolging op de eerste twee punten is het ook verstandig om naar je activatiefunnel te kijken. Dat is de funnel waarbij je de stappen van een prospect uitzet in verschillende fases. Hoe zorg je voor awareness, hoe zorg je voor acquisitie (hoeveel gaan naar een tweede pagina op je website), hoe zorg je voor activatie (het achterlaten van een e-mailadres) en hoe zorg je voor een aankoop of donatie? Wij gebruiken hier onze AAARRR funnel voor. Waar zitten de afhaak momenten, zijn er stappen in de funnel die wat aandacht kunnen gebruiken? Of stappen die je altijd al wilde toevoegen maar geen tijd voor had? Nu is het moment.

Tip 4: Marketing automation laat je focussen

Tijden als deze vragen extra veel van jou als marketeer. Op dit soort momenten is het dubbel zo fijn als je een groot deel van je marketingprocessen hebt geautomatiseerd, zodat jij je focus kunt leggen op wat nu belangrijk is (en waar jouw kennis en ervaring extra voor nodig zijn). Via automation kun je heel veel standaard-processen en delen van customer journeys automatiseren. Een heerlijk idee dat deze gewoon doorgaan, terwijl jij in crisis-beraad met andere dingen bezig kunt zijn!

Tip 5: Pak je website weer op – optimaliseer!

Er wordt vaak vergeten om de website continu te optimaliseren. Wij maken ons er zelf ook schuldig aan, want klanten gaan steeds voor. Nu je misschien even tijd hebt, kun je een paar uurtjes vrijmaken om alle teksten aan te (laten) scherpen, om formulieren te laten verbeteren en de conversie van je website na te (laten) kijken. Kan dit beter? Slechts een paar kleine optimalisaties kunnen je straks flink meer conversie opleveren.

Tip 6: En last but not least; denk vooruit en innoveer!

Het is een vervelende tijd, maar met z’n allen komen we er ook weer uit. Zorg ervoor dat jij klaar staat met een gedegen plan zo gauw als de markt het weer toelaat en ga er dan vol voor, zodat je de schade van deze weken/maanden zo snel mogelijk kunt inhalen. Innoveer, denk na over nieuwe oplossingen en concepten. Zorg er dan ook voor dat de nieuwe content die je hebt gemaakt, aansluit bij je plan voor na deze periode. Bovendien is het eerste kwartaal bijna ten einde. Goed voor een evaluatie. Maar nog belangrijker is om je forecast voor dit jaar bij te stellen nu de impact op jouw organisatie duidelijk wordt.

Ja, we gaan de impact hoe dan ook allemaal voelen. Bovengenoemde tips helpen je echter om niet bij de pakken neer te zitten, maar je organisatie voor te bereiden op de periode nadat de corona-storm is gaan liggen en ervoor te zorgen dat je dan sneller en beter je slag kunt slaan.


Dit artikel is nog under construction en in stand gekomen door bronnen uit Marketing experts, pauw, nu.nl, telegraaf.nl linked in, frankwatching lynx

Ben je benieuwd hoe wij je hierbij kunnen helpen? we plannen een vrijblijvende sparringsessie in – geheel passend in deze periode – via Skype.

3 views0 comments

0611923337

©2020 by Next Communicatie. Proudly created with Wix.com