Search

Klanten acquisitie - 10 tips om succesvol klanten te werven!

Waar ligt jouw focus als je klanten werft? Zoek je de juiste doelgroep op die problemen hebben waar jij kunt helpen? Of bouw jij langzaam maar zeker een betrouwbare relatie op met klanten tot ze je kennen en hopelijk nodig hebben? Of ga jij gewoon keihard en direct met de laagste prijs naar je klanten toe? Het zijn allemaal technieken die werken, de vraag is alleen hoe lang en bouw je een duurzame relatie op. Het is erg belangrijk voor jezelf of je bedrijf een passende strategie te bedenken en die op zoveel mogelijk kanalen in te zetten. Consistent. Hoe? Daar helpen wij je van Next Communicatie bij, we geven je hier alvast 10 tips om succesvol klanten te werven!


  1. News Burst!
Laat van je horen en schrijf een persbericht in combinatie met een speciale actie, maak een nieuwsbrief en deel het op social media. Laat consistent iets van je horen want: uit het oog - uit het hart. Het is heel belangrijk dat je regelmatig laat weten waar je mee bezig bent, zo houd je bestaande klant feeling met je bedrijf en haakt vanzelf in bij leuke acties en zal je potentiële klant aan je denken als hij/zij je nodig heeft. Top of mind, always.2. Adverteer online en offline

Het vraagt investering maar je wilt gevonden worden. Wees ook hier consistent met je beleid en zorg ervoor dat je goed vindbaar bent, je website is je visitekaartje. En probeer offline origineel te zijn door je op je doelgroep te richten in bijvoorbeeld een lokale krant, niche tijdschrift, huis-aan-huis-krant, vakblad, op de lokale TV, enzovoort. Online adverteren? Dat doe je bijvoorbeeld via Google AdWords, maar ook op de diverse social media kanalen als Twitter, Facebook en dergelijke. Focus je hierbij op de kanalen die je doelgroep gebruikt. Ofwel: kijk waar zij hun informatie vergaren.3. Open huis of demonstratie.

Ook in deze tijd kun je op een toffe lokatie, op afstand, buiten of met tijdslots een demonstratie geven of je nieuwe product laten zien. Of laat het filmen als je geen mensen kunt/mag ontvangen. Geef je nieuwe product of bedrijf een vliegende start met een demonstratie of workshop. Zo creëer je aandacht en geef je geïnteresseerden een extra reden om naar je toe te komen. Natuurlijk niet vergeten de media te informeren om aandacht te genereren.4. Zorg voor goed promotiemateriaal, consistent met je website.

Acquisitie kun je goed vormgeven door een brochure of folder te verspreiden naar de juiste doelgroep. Huis-aan-huis en/of door deze op relevante plekken neer te leggen. Zeker als het maatschappelijk belang van je activiteiten groot is, laat je zien!5. Maak een saleslijst en start dichtbij

Veel bedrijven die starten met acquisitie, kopen vaak lukraak een adressenbestand uit een bepaalde regio en starten met koud bellen. Erg logisch dat je moeilijk aan tafel komt, als je bedenkt dat je potentiële klant meerdere malen met je in aanraking moet komen voordat hij of zij overweegt om zaken met je te doen. Gemiddeld ben je zeven keer met een potentiële klant in contact geweest, voordat je een deal sluit.

Onder deze contactmomenten vallen natuurlijk ook de contacten door middel van marketing. Het is belangrijk om te onthouden dat maar liefst 73 procent van de klanten op enig moment (en meestal meerdere momenten) contact met een echt persoon wil, zo wijst onderzoek van Steven van Belleghem uit.


Bepaal daarom eerst met elkaar wie je wil gaan benaderen en waarom. Start zo warm mogelijk. Wat erg goed werkt is om samen met je collega’s een lijst van bedrijven te maken waarmee jullie een connectie hebben. Denk daarbij aan ex-klanten, bedrijven uit het netwerk of bedrijven die jullie ooit eens ergens gesproken hebben over jouw product of dienstverlening.6. Maak een actielijst en plan het in je agenda

Acquisitie behoort helaas tot een van de minst geliefde activiteiten van veel commerciële medewerkers. Iedereen heeft koudwatervrees en het kan soms doodeng zijn. Maar het kan ook heel erg mee vallen, zeker als je een gesprek krijgt. Mensen zijn niet allemaal bereikbaar zijn of hebben geen tijd of behoefte op het moment dat jij belt. Toch ben jij overtuigd dat ze je hulp nodig hebben. Mijn vader gaf me de tip: zeg dat je ze geld komt brengen. Ga daar mee aan de slag. Je kunt ze geld laten besparen, je kunt ze winst brengen door een bepaald product te verkopen of een extra service bieden. Ik bied jullie bijvoorbeeld tijd winst en zichtbaarheid op de lange duur waardoor je meer klanten genereert. Voel je 'm?7. Structureel volhouden zorgt voor succes

Het is een kwestie van structureel volhouden en daar gaat het vaak mis. De salesstatistieken van de National Sales Executive Association (NSAE) zijn zelfs schrikbarend. Bijna de helft van de salesmensen volgt een prospect nooit op en slecht 10 procent houdt vol na 3 contacten. Als je bedenkt dat 80 procent van de deals gesloten wordt na het vijfde contact, dan is er nog veel winst te behalen. Mijn vader (weer, sorry ;) moest soms wel twaalf keer bij iemand aankloppen voordat hij een bandje mocht leveren. Maar na de tiende keer begonnen ze toch wat in dat "irritante" ventje te zien. Doorzetten wordt gewaardeerd.
8. Leer je klant kennen.

Dit heb ik met interviewen geleerd: wat is het probleem en vraag door. Waar ligt de pijn of juist het verlangen? En speel daar vriendelijk op in. Wat willen jullie, waar hebben jullie behoefte aan? Als je al zo ver bent in een gesprek, creëer je vanzelf een band en verbinding om samen tot een oplossing te komen. Stel het probleem vast en vraag bijvoorbeeld: In hoeverre is dat herkenbaar voor u? Nodig je klant uit om verder te vertellen en spreek uit je eigen ervaring, jij bent bekend in deze branche.9. Ga netwerken of meld je aan als gastspreker.

Het hoort erbij, sommige mensen hebben er een broertje dood aan maar als je serieus een zaak uit de grond wilt stampen moet je netwerken. Ieder contact kan een ambassadeur voor je worden. Netwerken is een goede manier om contacten te leggen, te onderhouden en uit te breiden. Je laat weten wie je bent en wat je te bieden hebt. Het biedt ondernemers legio mogelijkheden. Vaak leidt het tot afspraken met mensen die vervolgens tot nieuwe klanten leiden. Bezoek daarom geregeld evenementen, beurzen en seminars in je vakgebied. Let op welke netwerkevenementen bij je passen en waar je de juiste contacten opdoet. Of zoek naar bijeenkomsten en evenementen over onderwerpen die in lijn liggen met je activiteiten. Of ga na waar je potentiële klanten samenkomen. Meld je daar aan als gratis gastspreker. Vertel een inspirerend verhaal en geen verkooppraatje. Sluit af met een call-to-action. Bied bijvoorbeeld 5 mensen die hun naw-gegevens en telefoonnummer achterlaten een gratis oriëntatiegesprek aan. En… vergeet niet een goede folder over je werkzaamheden uit te delen, inclusief je contactgegevens uiteraard.10. Krijg feedback en aanbevelingen

Onder andere je website (of via Google) is een goede plek om feedback en aanbevelingen te verzamelen. Wanneer iemand iets positief over je zegt, heeft dat meer kracht dan wanneer je dat zelf doet. Hoe je aan die feedback dan wel aanbevelingen komt? Laat je bestaande klanten, familie, vrienden en kennissen kennismaken met je dienstverlening en maak van hen jouw ambassadeurs. Vraag in ruil daarvoor om een positieve reactie op je website. Uiteraard inclusief foto en naam, dat maakt het nog krachtiger. En vraag ook om jou aan te bevelen bij hun contacten.Je ziet dat je tijdens acquireren actief moet zijn en goed moet weten wat je verkoopt en wilt. Niemand zei dat het ooit makkelijk was! Ik denk dat het wel een van de moeilijkste dingen is maar onthoud dat jij goed bent zoals je bent en dat het ook een kwestie van smaak is en er moet een behoefte en een budget zijn. Allemaal factoren die meespelen maar ik wil je echt een riem on het hart steken: als het deze keer niet lukt, dan lukt het bij de volgende wel of blijf je toch bij iemand hangen en bellen ze je alsnog op. Het is ook vaak een kwestie van gunnen. Ondertussen heb jij de tijd om aan je concept te blijven schaven en nog beter te maken, net zolang tot je de perfecte formule hebt gevonden.


Belangrijk tijdens het verkopen is dat je jezelf blijft. Luister naar wat je potentiële klanten je vertellen, wees geïnteresseerd, stel vragen en wees enthousiast. Mensen leren in ieder geval je naam kennen en je weet waar je het voor doet: jouw/ jullie succes.Heb je vragen of zou jij wel eens willen sparren hoe jij het beste een acquisitie plan kunt maken, je naamsbekendheid kunt aanscherpen of nog mooiere sales kunt maken?


Bel ons op of mail ons, de eerste kennismaking is gratis: waar wacht je nog op? Ik kom je geld brengen!


Met vriendelijke groet,


Esther


Bonvermelding klanten acquisitie - 10 tips om succesvol klanten te werven! : ik heb dit artikel geschreven mbv KVK, ondernemersplein, Frankwachting en coachpraktijken, acquisitietips.

3 views0 comments

0611923337

©2020 by Next Communicatie. Proudly created with Wix.com